Nordisk Mesterskab i Halmstad

Denne weekend blev der afviklet Nordisk Mesterskab i Formula i Halmstad, eller måske rettere Ringenäs som ligger lidt Nord for Tylösand. Måske nogle vil nikke mere genkendende hvis navnet Vilshärad nævnes, for det er lige rundt om hjørnet i bugten hvor mesterskabet blev afviklet.

Et smukt sted, en stor strand og rimelige bølger når vinden var i vestlig retning. Stævnet var mit første i et “tungere” selskab, og for mit vedkommende skulle det bruges som en del af forberedelserne til VM i Skive senere på året.

Jeg har i dette år brugt meget lidt tid på formulaen, egentlig også sidste år, der har simpelthen været for gode forhold til slalom, og det har været vanskeligt at finde træningspartnere. Efter 2 katastrofe stævner med formula for mit vedkommende, var der i ugen op til NM fokus på at arbejde med formulaen. Kerteminde stævnet gik mildest talt elendigt, resultatmæssigt er en ting, men at jeg samtidig havde så svært ved at finde højde og fart var ekstra udfordringer.

Den korte målrettede træning gav mig igen blod på tanden, jeg fandt forbedringer, på alle fronterne, så jeg så frem til stævnet med spænding mhb. på at se om min fart og højde vitterligt også var på niveau.

Der var lagt op til et brag med den vejrudsigt, god vind fredag eftermiddag, op til 12 m/s lørdag og søndag igen med mere humane forhold. Jeg registrerede 11.0, 9.7 og min 8.6’er i tilfælde af at vi skulle sejle “døds formula” i 12 m/s og store bølger fra vest, det var det som udsigterne i dagevis havde lagt op til. Spottet er mest kendt som et af de bedste wave spots på Sveriges vestkyst, og man kunne godt fornemme muligheden for store bølger.

Der blev lagt ud med fire rigtig gode sejladser som Nikolaj Kruppa /DEN-4 styrede med hård hånd og tog sig af samtlige første pladser. Sebastian Kornum lå efter de 4 sejladser på en fin anden plads. For mit eget vedkommende blev det resultatmæssigt ikke ti ldet helt store gennembrud, men ok da. Første sejlads blev jeg sejlet ned bag fra på start linien, og måtte starte badende sammen med et par andre. Senere i sejladsen kostede en dyst med EST-264 mig næsten finnen. Esteren var alt for optaget af at jeg indhentede ham og blev ved med at vende sig om, og bedst som jeg passerer ham til luv og han fortsat kigger mod mig og ikke fremad, rammer han en bølge og vupti styrter han lige ned foran. Masten lige ned foran mig, ingen mulighed for at undvige, og hans mast fungerer da også som en kæp i hjulet da jeg rammer den med finnen, dernæst bliver jeg skudt fremad i et bedre slyngstyrt. Aj aj aj en katastrofal debut på et NM.

Op på hesten igen, der er flere sejladser forude. I anden sejlads kommer jeg rimeligt fra start, og det går egentlig ganske ok, men er for langsom i vendingerne, jeg mangler selvtilliden og kommer slet ikke så hurtigt rundt som under træning. Derudover ikke de store fejl.
Tredie sejlads giver endnu en indikation om hvad der skal arbejdes med, starterne! Jeg ligger det rigtige sted, men kommer simeplthen ikke ud af hullet når skudet går. At stå parkeret på startlinien i det her selskab dur ikke. Det gode er så at jeg på trods af den elendige start kan nå at hente det tabte tilbage ved topmærket, så alt det jeg taber i starten vinder jeg tilbage ved topmærket. Det kunne nu være langt mere effektivt at komme bare hæderligt afsted og kunne udnytte  det gode kryds til at komme foran og ikke bare som nu indhente det tabte.
Fjerde sejlads skydes i gang, igen er det samme elendige start jeg får lavet, jeg kommer simpelthen ikke ordentligt afsted. Igen får jeg hentede det tabte ind, og har et par gode fights på vej mod topmærket hvor jeg har fået små 50 meters luft til de nærmeste. Nu skal der bare vendes og så rundt og downwind. Her kommer så nok min dyreste fejl, jeg mister riggen i vendingen! Arghhh nej! Sejlet hales op og jagten sættes ind, jeg har nu tabt 2 gode placeringer og er 100 meter efter, og har en flok forfølgere lige i hælene. Downwinden går rimeligt, trækker langsomt fra, og henter mere og mere ind, men når det ikke inden mål linien.
Trods alt fire gode sejladser, mange fejl, men gode og lærerige, masser at analysere på og arbejde videre med.

Lørdag byder på en trykkende varme, og de 12 m/s er pist forsvundet fra vejrudsigterne, de er i stedet byttet ud med regn og torden. Vinden forventes at bygge op i løbet af eftermiddagen, og vi bliver sendt på vandet i yderst lette forhold. En tordenbyge med lyn og vind lukker og slukker.

Varmen fortsætter ufortrødent søndag, og udsigterne til vind er ringe. Arrangørerne er dog forhåbningsfulde på at vinden bygger op ud på eftermiddagen. Sidste mulige sejlads er kl. 16:00 og lidt over 14 sendes vi på vandet i nogle ret så lette forhold med meget springende vind og pust fordelt ud over banen via et lotteri.
På trods af dette sættes sejladsen i gang, og min nye taktik omkring starter bærer frugt, og jeg får en rigtig god start. Sejladsen skydes dog af pga. tyvstart. Endnu en start procedure sættes i gang, og igen laver jeg en god start med fri vind. Det skal dog vise sig at vinden længere oppe af banen er yderst ulige  fordelt. Der er intet system, man kan være fint planende og dernæst gå totalt i stå, for dernæst at se en anden sejler blæse forbi 12 andre som står parkeret. Rummere og skrallere bliver kastet ud over banen, og det er mest af alt et lotteri vi er vidner til mens frustrationerne presser sig på. Til stor forundring bliver sejladsen tællende, en katastrofal ringe beslutning på en sejlads som aldrig burde have været acceperet, det var under al kritik at skulle genneføre en sejlads hvor der i store områder af banen var langt under de 8 knob, det kunne tydeligt ses på mængden af sejlere der stod parkeret.

Rigtig ærgerligt at slutte et stævne på den måde, vi havde 4 rigtig gode sejladser, den sidste var totalt unødvendig, og ødelagde et ellers godt indtryk, rigtig ærgerligt at køre hjem på.

Der var mange gode ting at tage med hjem, ting der lykkedes godt og noget mindre godt, alt sammen ting som er med til at præge den næste tids træning frem mod VM.

Et stort tillykke til Nikolaj Kruppa som blev Nordisk Mester i Master klassen, mens Sebastian Kornum tog sig af titlen i Youth. Samlet resultat kan ses her.

Svensk TV var med og har lavet reportage fra stævnet:


Leave a Reply

UA-26760889-1