Fantastisk Weekend

Isbådssejlads på Arresøen 9/1 2010Det blev til 2 herlige dage med hygge og fuld drøn på. Arresøen indfriede forventningerne, og alle de medbragte konstruktioner blev testet, nogle fungerede bedre end andre, så den komende weekend vil med sikkerhed bringe et par nyskabelser.

I stedet for at bygge endte jeg med at købe en isbåd, og nej til komikerne – den var ikke fra Frisko… men en selvbygger version af typen Isabella. Den benytter en windsurfing rig, og kører faktisk ganske godt og ikke mindst hurtigt. Lørdag var første dag ude med isbåden, og da det var mange år siden jeg sidst havde sejlet i isbåd, valgte jeg en forsigtig setup med et relativt lille sejl, nemlig en Severne Blade 5.0 kvm. Det fungerede ok, og det på trods af at Bladen jo er et dedikeret bølgesejl og absolut ikke har den rette profil til hastigheds brug.

Isbådssejlads på Arresøen 9/1 2010Det lykkedes mig om lørdagen med den setup at opnå en tophastighed på 63,4 km/t – ok alt taget i betragtning, jeg havde ikke brugt tid på trim eller noget i den retning, og det var jo første gang i hundrede år og en madpakke. Sjovt var det da også at følge med et par af DN’erne ud for Ramløse, så der er et fint potentiale i Isabellaen. Jansen fik taget en masse fine billeder, en del af dem er allerede lagt på nettet, de kan ses her.

Isbådssejlads på Arresøen 10/1 2010DMI havde lovet noget mere vind Søndag, og det skulle vise sig at holde stik, nemlig 13m/s fra NØ. Udgangspunktet var i den nordlige ende af søen, så på den måde var der lidt læ. Længere ude på DN’ernes DM bane, var der kraftige stød, jeg vil gætte på at der i stødene var op til 15m/s og en konstant vind på omkring de 11 m/s, så der var godt riv i min 5 kvm Blade. Der var tryk på masten, og det galdt om at være koncentreret og være meget påpasselig med stye udslaget. Fint at man på Isabellaen kan rigge ned, ja eller op, afhængig af sejlgarderobe. På den måde kan man nemt sejle i meget kraftig vind.

Isbådssejlads på Arresøen 9/1 2010Der var godt med knald på, og jeg fik lært en masse. Adrenalinen blev vakt til live, specielt når man et godt stykke ude på søen med fuld skrald på blæste igennem 40-50 cm snedriver som havde samlet sig sammen i den kraftige blæst, det var næsten som når man rammer en bølge med fuld skrald på slalom gearet, det stod op med sne, og man mistede kortvarigt sigtbarheden. På et tidspunkt var der så kraftige stød at jeg mistede styret på de bageset meder mens luv mede hikede – løftede sig. Det var ubehageligt, men helt utroligt at redde det med en kontrastyring, vild følelse, næsten som med en rally bil.

Isbådssejlads på Arresøen 9/1 2010En masse erfaring rigere, og en ny tophastighed på 74,1 km/t blev opnået, der er stadig mere, skal bare lige vænne sig til det 🙂 I den kommende weekend er der igen mulighed for at komme ud, og foruden at race med isbåden, bliver det også til en gang race med alt der kan bruges på isen. Tak til Jansen (DEN-77) og Ole Scanholm – aka Skawbo, for de fine billeder. Vi ses på Arresøen igen på lørdag og søndag.

Lidt links til interessante sider om isbåde:
Isabella Isbåd – dansk Isabella side, tips og oversigter
DN Klubben – DN klassen’s danske hjemmeside

2 Responses to “Fantastisk Weekend”

  1. Malloy says:

    Hey Henrik, og tak for sidst. Har du mulighed for at maile mig billederne fra Furesøen den anden dag, jeg har fået en masse forespørgelser på dokumentation 😉

  2. Henrik says:

    Hej Malloy.

    Ja det var hyggeligt, ogf fedt at se projektet i action. Selvfølgelig kan du da få dem, check din mail, der er noget til dig.

Leave a Reply

UA-26760889-1