Finner, En Videnskab Næsten

Video optagelse af Formula finne under sejladsJeg prøver jo at følge med omkring finner så godt jeg nu kan. Jeg har ikke den store erfaring, så meget af det input jeg benytter kommer selvfølgelig fra nettet, det her er ikke helt nyt, men jeg tænkte at det ny var på tide at få lavet et link til det inden min hukommelse svigter.

Specielt formula finner er omgæret af en vis mystik. Der er selvfølgelig en række helt fastlagte beregnings modeller osv, men en ting er modeller, en anden er når det går løs ude i “virkeligheden”. Hvordan ser det så lige ud når det går løs ude i virkeligheden ? Jo Peter Pfaffenbichler aka pfaffi har forsøgt at filme finnens bevægelser under sejlads, det er der kommet 2 interessante videoer ud af.

Men inden du kaster dig i lag med at se på videorne om hvorledes en Formula finne virker – under vandet selvfølgelig, er det en rigtig god ide først lige at se på denne video, den viser nemlig hvorledes det er filmet, og giver derfor en bedre forståelse af hvad som vises. Dernæst er det bare om at se med, den første viser en almindelig finne, den anden viser en F1 H++ Formula finne.

Lidt nørdet måske, men alligevel meget interessant at se udsving på op til 30 cm. Imponerende så meget finnen bevæger sig, og lige så imponerende at det er dette som man prøver på at kontrollere og tilpasse til en selv i forhold til en lang række af faktorer såsom bræt, vægt, vind, vand forhold osv osv.

Leave a Reply

UA-26760889-1